04 Dec 2023 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: 2017, anul cu cele mai multe oportunitati de a demara o afacere

2017, anul cu cele mai multe oportunitati de a demara o afacere

Se pare ca anul 2017 va aduce nenumarate oportunitati de finantare pentru cei interesati sa demareze o afacere. Anul acesta se vor lansa mai multe programe de finantare dedicate start-upurilor, unele finantate din fonduri europene iar altele din fonduri guvernamentale.

Dintre programele anuntate înca din 2016 cel mai cunoscut este „România Start-Up Plus”, program finantat din fonduri europene, prin care cei interesati de pornirea unei afaceri în mediul urban vor putea beneficia de finantari nerambursabile de pâna la 40.000 euro. In 2016 s-a lansat licitatia pentru selectarea administratorilor de scheme, si teoretic în primavara anului 2017 acest program ar fi trebuit sa demareze, dar din pacate se pare ca schimbarea guvernului a creat întârzieri în selectarea administratorilor de scheme si implicit în lansarea efectiva a programului. Totusi este de asteptat ca acest program sa devina operational în 2017, iar cei interesati de pornirea unei afaceri sa se bucure de programe gratuite de instruire în domeniul antreprenoriatului precum de sprijinul financiar nerambursabil în valoare de maximum 40.000 euro.

 

Un alt program care a fost lansat de Ministerul Fondurilor Europene în toamna anului 2016 a fost Programul „Diaspora Start-up”, prin care cetatenii români din diaspora vor putea primi un grant de maxim 40.000 de euro pentru demararea unei afaceri,  plus 10.000 de euro prima de relocare în tara. Ca si în cazul „România Start-Up Plus” si acest program pare sa fie într-o mica întârziere în ceea ce priveste lansarea sa, dar care totusi ar trebui sa demareze în 2017, pentru ca România sa nu piarda si mai multi bani de la Uniunea Europeana.

 

Teoretic, tot în 2017 ar trebui sa se lanseze Programul pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii debutanti în afaceri (Programul SRL-D). Este un program multianual cu alocari anuale de la buget. Prin acest program debutantii în afaceri pot primi maximum 10.000 euro nerambursabili, cu conditia sa contribuie cu aceeasi suma la dezvoltarea afacerii. Anul 2016 a fost primul an în care fondurile pentru acest program nu au fost epuizate, numarul de aplicanti eligibili fiind mai mic decât numarul maxim de cereri ce puteau fi finantate. Decomdata nu s-au publicat informatii privind alocarea bugetara pentru acest program în 2017, si nu este exclus ca acesta sa fie “înghitit” de cel mai nou program de finantare a start-upurilor “România Start-Up Nation”.

 

Guvernul României a adoptat la finalul lunii ianuarie OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiintarii de noi întreprinderi mici si mijlocii, care stabileste cadrul de desfasurare a schemei de ajutor “Start-up Nation - Romania”. Potrivit ordonantei de urgenta, statul va oferi granturi de pâna la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) celor care îsi vor deschide o mica afacere în România. “Start-up Nation România”  îsi propune sa sprijine un numar de maxim 10.000 de întreprinderi mici si mijlocii, ceea ce este extraordinar daca ne gândim ca în anul 2016 la Programul SRL-D au participat doar 247 de start-upuri care îndeplineau conditiile minime de eligibilitate. Cu alte cuvinte, chiar si cei care se vor prezenta cu un Plan de Afaceri “slab”vor avea sanse de a obtine o finantare nerambursabila.
Programul va fi coordonat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si probabil se va lansa oficial dupa 1 Mai.

 

Pentru cei interesati sa demareze o afacere în mediul rural în 2017 principala oportunitate o va reprezenta PNDR 2014-2020, submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea activitatilor neagricole în zone rurale. Prin aceasta linie de finantare cei care doresc sa porneasca o afacere la tara pot primi  50.000 de euro/proiect, cu exceptia activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/proiect.

 

Asa ca, teoretic, în 2017 “va ploua cu bani. In practica nu va fi chiar atât de simplu deorece fiecare dintre aceste conditii impune crearea unui numar minim de locuri de munca si mentinerea acestora pe o anumita durata. Pe lânga asumarea acestor obligatii va mai trebui sa pregatiti si un Plan de Afaceri care sa demonstreze ca afacerea pe care o propuneti va suravietui cel putin 3 ani, lucru care poate parea simplu pentru multi, dar care nu este deloc simplu daca nu îti pregatesti temeinic afacerea.

 

Succes !

 



Publicat la data: 01/02/2017
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.