23 Apr 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: 7 idei de mici afaceri la tara

7 idei de mici afaceri la tara

Atat cei care locuiesc la tară si au suprafete relativ mici de teren cat si cei care locuiesc la oras si au mostenit loturi de pamânt în zone rurale visează la o mică afacere la tară.
Agricultura practicată de marii fermieri din România merge din ce in ce mai bine. In ultimii 2 ani presa româneasca a fost plină de articole care subliniau vânzările record pe care le au marii fermieri. Din păcate cea mai mare parte a celor care locuiesc la tară intră în categoria micilor fermieri sau a celor care au ferme de semi-subzistenta. Dimensiunea medie a unei ferme în România este de 3,45 ha (de peste 4 ori mai mică decat in UE-27) si 74,3% din fermele existente au o dimensiune de pană la 2 ha.
Intrebarea care se pune in mod firesc este ce afacere profitabilă ai putea să faci la tară dacă ai maximum 2 hectare de teren?

Dacă încerci să cauti răspunsuri pe internet problema pare să fie rezolvată, căci există sute de “asa zise” idei de mici afaceri de succes.
Dacă stai să te documentezi ceva mai serios afli că marea majoritate a ideilor de afaceri promovate pe net sunt doar povesti, care au o “doză” de adevăr, dar care sunt departe de ceea ce ar putea să facă un mic fermier.
De exemplu multe site-uri promovează intens cresterea prepelitelor, dând ca exemplu o fermă de succes din Vâlcea care merge bine, dar nici unul dintre acestea nu scoate în evidentă faptul ca afacerea a demarat cu o investitie de 250.000 Euro. Altii laudă afacerile cu ciuperci dar uită să spună că ai nevoie de 300-400.000 Euro ca să fii profitabil. In topul ideilor intens mediatizate ca “super-afaceri”, dar din care până acum nimeni nu s-a îmbogatit, sunt plantatiile de Paulownia. La fel, intens mediatizate sunt si plantatiile de salcie energetică, care pot fi într-adevar niste afaceri excelente, dar numai dacă ai 1.000.000 Euro să îi investesti.

Pentru cei modesti, care au suprafete mici de teren, si nu au mostentit un milion de euro de la vreo matusă, vom încerca sa prezentam în continuare câteva mici afaceri profitabile care s-ar putea face la tara.

Cresterea gainilor în sistem “bio”
Desi în principu carnea de pasăre este extrem de sănătoasă, în ultima vreme tot mai multi români se feresc să cumpere carne de pasare, produse din carne de pasăre si ouă din cauza stirilor referitoare la “îndoparea” puilor de crescătorie cu antibiotice si diverse chimicale.
Pe lânga marile orase au inceput însă să apară mici ferme care cresc găini ouatoare si găini de carne în sistem ecologic Acestea si-au format o retea de clienti stabili, cărora le livreaza marfa pe baza unor “abonamente” lunare. Cresterea păsărilor de curte în sistem bio poate aduce venituri frumusele.
Pentru a atrage clientii cresterea păsărilor trebuie făcută cu hrană naturală, în spatii deschise si cu acces la verdeată. Foarte important este să fii credibil si să îi convingi pe orăsenii care ar fi dispusi să cumpere ouă si carne că păsările sunt într-adevar crescute în sistem ecologic.
Pentru cei care au ferme la departare mai mare de orase solutia ar fi vanzarea produselor în piete. Nu e simplu să vinzi produse bio in piată, concurându-i pe cei cu produse obtinute din ferme cu crestere intensivă, dar merită să incerci. Succesul depinde în acest caz in mare măsură de abilitătile de vânzător pe care le are cel care stă in piată.

Apicultura
Acum mai bine de 2.000 de ani Dacia era renumită pentru apricultură. Desi de atunci viata noastră s-a schimbat radical, mierea si produsele derivate au în continuare mare căutare. Asta deoarece, spre deosebire de alte tări europene, in România albinele mai au la dispozitie suprafete vaste în care nu s-au folosit ingrăsăminte chimice, din care să colecteze polen.
România nu foloseste decât jumătate din cantitătile de îngrăsăminte chimice care se aplică în Ungaria si Polonia si cca. 25% din ceea ce se foloseste în tările mai dezvoltate (ex: Olanda sau Spania).
Cresterea albinelor este o afacere profitabilă care o necesită o investitie relativ mică, are piată de desfacere internă în continua dezvoltare, si piată de export cu un potential imens.
Au succes cei care sunt dispusi să plece de acasă perioade mai îndelungate, pentru a sta cu albinele în pastoral, si care iubesc albinele. Nu oricine e făcut pentru asa ceva.
Vânzarea produselor se face in general in piete, in micile magazine dar si direct consumatorilor.

Ferma de iepuri
O fermă de iepuri este o idee de afacere ce poate fi pornita rapid si cu bani putini. Animalele au nevoie de custi speciale, dar care nu sunt foarte costisitoare, iar hrana este usor de procurat.
Dacă nu visezi să câstigi foarte multi bani e simplu: îi cresti si apoi umbli prin târguri si prin sate să îi vinzi. Dacă îti doresti însă să cresti afacerea lucrurile se complică, deoarece trebuie să găsesti un abator în care sacrificarea iepurilor se face conform normelor europene, si trebuie să identifici si niste magazine dispuse să îti vândă carnea.

Cultivarea legumelor in spatii protejate
In cazul în care este practicată pe suprafete mici este rentabilă numai în anii agricoli slabi, cand culturile în câmp dau recolte foarte slabe si preturile la legume se mentin la un nivel ceva mai ridicat. Chiar dacă nu este o afacere foarte profitabilă e genul de afacere care îti poate aduce an de an niste câstiguri care să-ti asigure subzistenta.
In cazul in care se trece de la câteva solarii la câteva hectare cu sere profiturile pot deveni substantiale, dar pentru asta e nevoie de investitii mari. Cei care au reusit să obtină prin PNDR  bani pentru a-si construi sere pe mai multe hectare au contracte la export si obtin profituri semnificative.

Productia de suc de mere
O afacere care a pornit destul de greu la noi dar care în cele din urmă începe să meargă. Acum 15 ani toti românii cumpărau Coca-Cola si Pepsi, dar până la urmă unii au înteles cât de dăunătoare sunt sucurile făcute din chimicale si s-au orientat către sucurile naturale. De cca. 2 ani au început să apară in unele supermarket-uri sucuri de mere realizate de producători autohtoni. Au succes sucurile îmbuteliate fără conservanti, coloranti sau arome, si fără adaos de zahar sau apă.
Foarte putini reusesc să încheie contracte cu spremarket-urile si de aceea cei mai multi se orientează către micile magazine de cartier.

Fabricarea dulceturilor
O afacere veche, care probabil va avea sanse de succes mult timp de acum încolo. Hypermarket-urile sunt pline de dulceturi, dar majoritatea acestora au un gust îndoielnic, iar pe etichetele celor care arată bine si au un gust bun găsesti o listă lungă de “E-uri”. Asa că multi români visează la dulceturile naturale făcute de bunica.
Acum cativa ani un pusti de 16 ani din Londra a făcut avere vânzând dulceturi după reteta bunicii. Ideea a prins si la noi si, incet dar sigur, producătorii de dulceturi traditionale, făcute din ingrediente naturale, au inceput să aibă succes în România. Vânzările merg bine în pietele din marile orase.
Piata este in crestere si multi fermieri ar putea câstiga sume frumusele dintr-o astfel de afacere.

Productia de conserve de legume si de muraturi
Aproape că nu există român care sa nu adore o zacuscă bună sau niste murături bine făcute. Ca si in cazul dulceturilor, marile magazine sunt ticsite cu produse de acest gen, dar citind etichetele constati că toate contin chimicale. E drept că si bunicile noastre foloseau conservanti in cazul murăturilor, dar intr-o proportie mult mai mică.
Piata potentială pentru aceste produse este extrem de mare, iar această afacere poate completa substantial veniturile fermierilor care cultiva legume in camp sau in spatii protejate.

Este important sa retinieti un lucru: cu exceptia cresterii păsărilor de curte in sistem bio si a productiei de sucuri naturale de mere in toate celelalte afaceri prezentate, pentru a avea profituri multumitoare, trebuie să stai in piete si in târguri pentru a-ti vinde produsele. Nu e simplu dar e singura variantă pentru a asigura o profitabilitate ceva mai mare a acestor afaceri.

 

Succes !

 





Articole similare:
Idei de afaceri inovatoare cu geamuri ! - 28/Nov/2016
Cat de mult conteaza o idee de afaceri buna in succesul unei afaceri? - 18/Aug/2015
Idee de afacere: Magazin cu produse bio - 05/Mar/2015

Publicat la data: 09/05/2015
Cuvinte cheie: idei,afaceri,tara,rural
Idei de afaceri
Inscris la categoria: idei de afaceri mici


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.