29 Mar 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Absortia fondurilor europene va fi dificila si in exercitiul financiar 2014-2020 ?

Absortia fondurilor europene va fi dificila si in exercitiul financiar 2014-2020 ?

Potrivit unei stiri difuzate de Mediafax, Ministrul Fondurilor Europene crede ca exercitiul financiar european 2014-2020 va fi unul ”dureros” prin prisma sumei ce va trebui absorbita. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la Gura Humorului.

Afirmatia ministrului ia in calcul sumele alocate pentru România in perioada 2014-2020, precum si faptul ca în vechea programare, 2007-2013, s-au absorbit 12,8 miliarde de euro din 19,668 miliarde Euro alocate Romaâiei prin Fonduri Structurale si de Coeziune.

De cei aproape 7 miliarde de euro pe care România nu va reusi sa ii consume se vor bucura alte tari, care vor varsa la bugetul UE o contributie obligatorie diminuata cu sumele pe care România nu ii cheltuie.

Potrivit opiniilor reprezentantilor societatii civile si ai companiilor care au implementat proiecte finantate din fonduri europene principalele obstacole in accesarea fondurilor europene au fost legate de birocratia excesiva si cele legate de intârzierea cu care Organismele Intermediare au evaluat proiectele si au facut platile catre beneficiari.

Se pare ca problema birocratiei excesive este una de care s-au lovit si institutiile de stat care au implementat proiecte cu finantare europeana, si a fost pe deplin inteleasa si de Ministrul Fondurilor Europene. Ca atare în cadrul discutiilor pe care le va avea în continuare cu diverse institutii Ministrul va pune accent pe masurile de simplificare si de debirocratizare.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa Ministrul a declarat ca a initiat discutii cu Ministerul de Finante pentru ca pâna la sfârsitul anului sa existe o simplificare a procedurilor de lucru pentru proiectele cu valori mici. Se intentioneaza modificatrea HG 28/2008, privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii prin care sa nu mai fie obligatoriu studiul de fezabitate în cazul proiectelor mici.

Cei care doresc sa implementeze proiecte finantate din fonduri europene spera ca, inafara de problema eliminarii birocratiei, guvernantii nu vor uita si de cealalta problema, de care nu prea se vorbeste, si anume aceea a respectarii termenelor de evaluare a proiectelor si de efectuare a platilor.



Publicat la data: 27/10/2015
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.