25 Apr 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Avantajele si dezavantajele demararii unei afaceri cu un SRL-D

Avantajele si dezavantajele demararii unei afaceri cu un SRL-D

Cei care se gândesc sa demareze o afacere au auzit probabil de finantarile de 10.000 euro pentru societatile de tip SRL-D”. Înafara de faptul ca esti considerat “debutant” în afaceri, si ca asta ar putea alunga unii din potentialii clienti, se pune întrebarea daca mai exista si alte dezavantaje si daca avantajele sunt mai mari decât dezavantajele.
Pentru a va ajuta sa eliminati orice semn de îndoiala în ceea ce priveste forma juridica aleasa pentru demararea unei afaceri vom încerca sa prezentam pe scurt atât avantajele, cât si dezavantajele pe care le-ati putea avea.

 

Avantaje SRL-D

  • Scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului pentru înregistrarea microîntreprinderii.
  • Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.
  • Posibilitatea obtinerii de la stat a unei alocatii financiare nerambursabile de maximum 10.000 euro, reprezentând cel mult 50% din valoarea unui proiect de dezvoltare a afacerii.
  • Posibilitatea obtinerii unor garantii, de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii,  pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de A.I.P.P.I.M.M., pâna la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei. 


Dezavantaje SRL-D

  • Limitarea numarului maxim de asociati la 5.
  • Imposibilitatea numirii unui administrator care nu are si calitatea de asociat în firma. SRL-D-ul trebuie sa fie administrata de asociatul unic sau de unul sau mai multi administratori dintre asociati;
  • Limitarea numarului maxim de tipuri de activitati pe care le poate desfasura. SRL-D-ul poate derula activitati din cel mult 5 grupe CAEN.
  • Imposibilitatea desfasurarii anumitor tipuri de activitati, conform precizarilor OG nr. 6/2011 (tranzactii imobiliare, activitati excluse de normele europene pentru care se pot obtine ajutoare de la stat, productie sau comercializare tutun, alcool, armament, explozibil, munitii sau alte substante aflate sub control, intermedieri financiare si asigurari sau activitati de jocuri de noroc si pariuri).
  • Obligativitatea reinvestirii a cel putin 50% din profitul realizat pe anul anterior.
  • Obligativitatea angajarii a cel putin 2 salariati în momentul în care face prima tragere din cadrul AFN –ului de 10.000 euro sau/si beneficiaza de creditul contragarantat.
  • Pierderea statutului de SRL-D la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii fiscale neonorate. În cazul in care firma a obtinut o finantare nerambursabila de 10.000 euro si si-a pierdut statutul de SRL-D acesta va fi obligata sa ramburseze sprijinul financiar nerambursabil obtinut.
  • Mentinerea cifrei de afaceri sub nivelul valorii de 500.000 de euro (pe durata pe care firma are statutul de SRL-D)
  • Depunerea semestriala si anuala a situatiilor financiare la AIPPIMM.
  • O posibila neîncredere a unor potentiali clienti în capacitatea firmei de a oferi produse/servicii de calitate din cauza asocierii cu ideea “debutant în afaceri”, care pentru multi echivaleaza cu “lipsit de experienta”.
  • Daca se pierde calitatea de SRL-D inainte de expirarea celor 3 ani de la înfiintare, CAS angajator si taxele la ONRC trebuie achitate retro.


Desi lista avantajelor este mai lunga trebuie sa va ganditi la avantaje si la faptul ca acestea pot face diferenta intre succes si esec.
Dupa parerea noastra avantajele sunt evidente si cei aflati la început de drum sunt în avantaj daca se lanseaza în afaceri folosind acesta forma juridica, dar cum nicio reteta nu este “universal valabila,” trebuie sa va ganditi concret la afacerea pe care doriti sa o demarati si daca SRL-D se potriveste ideii dvs. de afaceri.

Succes!

 





Articole similare:
Recomandari pentru cei care vor sa devina antreprenori de succes - 07/Jan/2016
Care este varsta optima pentru a te lansa in afaceri ? - 27/Feb/2015

Publicat la data: 12/05/2016
Cuvinte cheie: avantajele,dezavantajele,afaceri,S,R,L,D
Lumea afacerilor
Inscris la categoria: antreprenoriat


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.