revenire la pagina anterioară...
Care este varsta optima pentru a te lansa in afaceri ?
Când e mai bine să te apuci de afaceri ? Cand esti tânăr si deschis la orice idee nouă sau mai târziu după ce ai acumulat ceva experientă si niste bani ?
Ca să nu risti să iti pierzi banii cu care incepi afacerea teoretic cel mai bine ar fi să acumulezi ceva experientă în domeniul in care vrei să faci afaceri si să strângi suficienti bani ca să poti trece peste primul an, care este unul critic. Cu alte cuvinte ai putine sanse dacă esti tânăr.
Dar această opinie este una care ia în calcul doar riscurile si nu tine cont de avantajele pe care le oferă tineretea, căci:
- tinerii au de 2 ori mai multă energie decât persoanele trecute de 50 de ani;
- tinerii sunt mult mai creativi si au curajul să pună în practică idei de afaceri inovatoare, care într-adevar sunt foarte riscante, dar care, dacă au succes, pot aduce niste câstiguri substantiale;
- în cazul in care afacerea merge prost tinerii au optimismul si energia “să o ia de la capăt”;
- de obicei tinerii nu au responsabilitatea întretinerii unei familii, ceea ce îi face să treacă mult mai usor peste perioadele grele;
- lipsa problemelor familiale îi ajută să se concentreze mai mult asupra business-ului.
Bineinteles că pe lânga lipsa de experientă si de bani există si alte dezavantaje atunci când te apuci de afaceri la o vârsta frageda, deoarece:
- în anumite domenii, in special in sfera serviciilor, potentialii clienti nu au prea multă incredere in produsele, respectiv serviciile oferite de tineri;
- potentialii partenerii de afaceri nu au incredere în propunerile tinerilor;
- bancherii acordă mult mai greu imprumuturi tinerilor aflati la inceput de drum;
Cu toate greutătile pe care le intampină tinerii în lume există numeroase persoane care au facut avere din tinerete. Printre ei se numără persoane celebre precum Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) sau Larry Page si Sergey Brin (Google).
La extrema cealaltă se află cei care se apucă de afaceri după 45-50 de ani. Acestia sunt în general de 2 tipuri:
- oameni care au acumulat experientă si capital si care nu vor să mai muncească pentru altii;
- persoane care datorită vârstei nu mai îsi găsesc un loc de muncă adecvat si care privesc pornirea unei afaceri ca pe o modalitate de a-si găsi un loc de muncă (angajarea pe cont propriu).
In tările dezvoltate ponderea persoanelor de peste 50 de ani care se apucă de afaceri este destul de ridicată. Un studiu efectuat in 2012 in SUA (difuzat de BBC), arată că 23,4% din noile afaceri de pe teritoriul american apartin persoanelor cu vârste cuprinse intre 55 si 64 de ani. In Marea Britanie vârsta medie a oamenilor de afaceri este de 52,1 ani.
Teoretic persoanele de peste 50 de ani care se apucă de afaceri au mult mai multe sanse de reusita deoarece:
- au experientă in domeniul în care se lansează in afaceri;
- au cunostinte manageriale;
- au resurse financiare;
- au un cerc larg de cunostinte la care pot apela pentru a fi sprijiniti in dezvoltarea afacerii;
- sunt mai credibili in fata clientilor, partenerilor de afaceri si angajatilor;
- stiu să evalueze foarte bine riscurile.
In realitate lucrurile nu stau chiar asa de bine deorece, in general, persoanele trecute de prima tinerete:
- nu sunt dispuse să riste, iar afaceri profitabile fără risc nu prea există;
- au mult mai putină putere de muncă decât tinerii;
- se familiarizează foarte greu cu noile tehnologii;
- nu sunt deschisi la nou;
- mai ales cei care au economii puse de o parte nu sunt foarte motivati pentru a se implica profund in afacere.
Probabil multora li se pare că avantajele pe care le au cei care se apuca de afaceri la o vârsta mai înaintată sunt mai importante decat dezavantajele, dar situatia este foarte echilibrată, căci teama fată de nou si tendinta de a nu risca nimic anuleaza avantajele aduse de experienta si de capitalul acumulat.
După cum probabil v-ati dat seama la fiecare vârsta există avantaje si dezavantaje dacă vrei să te apuci de afaceri. Se poate spune că nu exista o vârsta potrivită ! Totul depinde de oportunitati si de motivatie, si în niciun caz de varstă.
Cel mai important lucru nu este vârsta ci modul de a gândi si de a actiona. Cei care reusesc in afaceri sunt cei care nu asteaptă un anumit moment pentru ca oportunitatile să apară in calea lor, ci sunt proactivi – identifică oportunitătile de afaceri, se implică, muncesc si le pun in valoare.
Iar dacă sunteti curiosi să aflati ce vârste au românii care se ocupă de afaceri, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) publică periodic informatii statistice despre antreprenorii români. In 2014 numărul persoanelor fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari se ridica la peste 1,156 milioane.
Cele mai multe persoane fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari aveau vârsta cuprinsă între 40-49 de ani (28,68% din total), urmati de cei cu vârstă între 30-39 de ani (28,21%). Cele mai putine persoane fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari aveau vârsta de pâna la 29 de ani — 126.072 (10,90%).
Cei mai multi tineri care aveau calitatea de asociati sau actionari (pâna la 29 de ani) erau din Bucuresti, în Cluj si în Constanta.
Mult succes !
Articole similare:
Avantajele si dezavantajele demararii unei afaceri cu un SRL-D - 12/May/2016
Recomandari pentru cei care vor sa devina antreprenori de succes - 07/Jan/2016
Publicat la data: 27/02/2015
Cuvinte cheie: varsta,optima,afaceri,lansare,antreprenoriat
Lumea afacerilor
Inscris la categoria: antreprenoriat