19 Apr 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: De ce sunt tinerii dezinteresati de locurile de munca oferite de companii ?

De ce sunt tinerii dezinteresati de locurile de munca oferite de companii ?

În ultimii ani mai multi angajatori din România au rămas surprinsi de lipsa de interes a tinerilor vis-à-vis de joburile si salariile oferite de companii. Desi salariul mediu net este undeva la 1.700 RON, iar acesta se acordă persoanelor care au deja o experientă în muncă, tinerii nu vor să lucreze pentru salarii nete de 1.200-1.400 RON. Unora chiar si suma de 1.700 RON li se pare neatractivă.

Lipsa de interes a tinerilor pentru a se angaja în România s-a vazut foarte bine la recenta bursă a locurilor de muncă pentru absolventi, organizată de ANOFM la finalul lunii septembrie. Aproape în toate judetele numărul ofertelor de angajare a fost mai mare decât numărul tinerilor care si-au manifestat interesul de a se angaja.
Potrivit raportului ANOFM, în cele 86 de structuri teritoriale ale ANOFM, au fost prezenti 2.588 de agenti economici care au oferit 32.713 locuri de muncă. Numărul celor care au venit la acest eveniment pentru a se informa despre locurile de muncă vacante a fost cu cca. 20% mai mic decât numărul locurilor de muncă vacante (25.901 persoane).

La prima vedere nivelul salarizării este principalul motiv pentru care tinerii visează să plece la muncă în străinătate. Mai multi specialisti atrag atentia că nivelul salarizării nu este singurul motiv pentru care tinerii nu sunt interesati să lucreze în România.

O serie de aspecte legate de modul în care tinerii abordează problema angajării au fost scoase în evidentă în cadrul Întâlnirilor Europene din Transilvania, “Tineret si teritorii: noi forme de angajament în Europa”, ce s-au desfăsurat la Cluj-Napoca în perioda 30 septembrie – 2 octombrie. Aici sociologul si cercetătorul independent Daniel Sandu a prezentat o serie de opinii interesante referitoare la motivele pentru care tinerii nu sunt deloc interesati să-si găsească un loc de muncă în România. Concluziile acestui specialist se regăsesc pe larg într-un articol publicat de “Vocea Transilvaniei”. Noi ne vom opri asupra câtorva dintre ele, care consideram că sunt extrem de utile pentru manegerii comnpaniilor.
Sociologul Daniel Sandu consideră că “principala problema a tinerilor nu este lipsa unui loc de muncă, ci a unui proiect. Ei pleacă invocând faptul că nu găsesc un viitor aici, lucru care este legat de altceva decât oportunitatile strict profesionale”.
Cercetătorul a mai subliniat faptul că 1,5 milioane de tineri, adică 50% din numărul lor total s-au simtit discriminati în ultimele sase luni. Întrebati dacă au încredere că se poate schimba ceva în bine în România, doar 30% au răspuns pozitiv. Cât despre deschiderea unei afaceri în următorii doi ani, doar 25% sunt încântati si încrezători.
Se pare că, în momentul actual, noi nu stim ce să oferim tinerilor. In prezent 60.000 de tineri îsi termină anual studiile în străinătate si revin apoi în tară. Aici stau o perioadă, după care jumătate dintre ei decid să plece din nou în următorii doi ani.
Doar 15% dintre tineri merg la vot, desi 60% sunt dispusi să facă ceva important, să protesteze sau să se mobilizeze pentru o cauză. De asemenea, desi 75% cred că o vor duce mai bine în următorii ani, doar 25% cred că vor reusi să faca acest lucru în România. Tinerii sunt dispusi să investeasca energie în România într-un timp limitat, doar dacă văd rezultate. Altfel, aleg străinătatea.

Chiar dacă lipsa unor oportunităti strict profesionale nu reprezintă principala cauză pentru care tinerii nostri pleacă să lucreze în vest, totusi lipsa unor oportunitati de angajare in domenii dorite joacă un rol important în luarea deciziei. Conform unui studiu realizat de FDP (a cărui sinteză a fost difuzată de Agerpres), există o mare discrepantă între ceea ce oferă piata muncii si ceea ce visează tinerii. Persoanele cu studii medii caută cel mai mult să se califice pentru munca de birou, în timp ce piata muncii cere sudori, mecanici si îngrijitori de bătrâni. Peste 60% dintre persoanele cu studii medii care participă la cursuri de formare se orienteaza către munca de office.
Chiar dacă joburile pe care le gasesc vacante în vest nu sunt legate de o muncă la birou foarte multi din cei care pleacă sunt convinsi că acolo, în timp, vor avea mai mari sanse să se angajeze pe o pozitie care le convine.

In concluzie, în cazul în care angajatorii din România isi doresc tineri în companiile lor vor trebui să acorde mai multă atentie unor aspecte legate de cariera si viitorul angajatilor. Pentru firmele care nu sunt preocupate de aceste aspecte singura sansă o reprezintă cresterea substantială a salariilor. De la un anumit nivel al salarizarii în sus nu mai contează faptul ca angajatul nu are un viitor asigurat la compania la care lucreaza ci faptul că salariul este suficient de mare pentru a se bucura de moment si a uita de problemele legate de viitor.

 





Articole similare:
Sfaturi pentru antreprenori: pregatirea pentru angajare - 05/Mar/2015

Publicat la data: 05/10/2015
Cuvinte cheie: tineri,munca,angajare,lipsa,interes,job
Lumea afacerilor
Inscris la categoria: management


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.