25 Apr 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Forta de munca ieftina – o oportunitate de afaceri pentru antreprenorii romani si investitorii straini

Forta de munca ieftina – o oportunitate de afaceri pentru antreprenorii romani si investitorii straini

De curand Eurostat a publicat o serie de informatii referitoare la piata fortei de muncă. Printre acestea interesante pentru oamenii de afaceri sunt cele legate de costurile orare ale fortei de muncă.

Costurile orare cu forta de muncă în Uniunea Europeana au variat în 2014 între 3,8 euro în Bulgaria, 4,6 euro în România, si 40,3 euro în Danemarca, în timp ce media în UE a fost de 24,6 euro (iar în zona euro de 29,2 euro). Astfel Bulgaria si România au fost în 2014 tările cu cea mai ieftină mâna de lucru din UE.

Cele mai mari costuri orare cu forta de muncă în Uniunea Europeana sunt în industrie, de 25,5 euro, urmate de servicii (24,3 euro) si constructii (22 de euro). În România costurile orare cu forta de muncă sunt cele mai mari în servicii (5,1 euro), urmate de industrie (4,7 euro) si constructii (3,4 euro).

Vestea este proastă pentru firmele a căror produse se adresează pietii romanesti, căci un cost mic al fortei de muncă inseamnă si venituri mici si implicit o putere de cumpărare scăzută. In acelasi timp este o veste bună pentru firmele care vând pe piata europeană, căci un cost mai mic al fortei de muncă inseamnă posibilitatea vânzării produselor la preturi mai mici, ceea ce se traduce intr-un nivel crescut de competitivitate al produselor realizate in Romania.

Costul fortei de muncă în România este in continuă crestere ca urmare a măsurilor luate de Guvern, de crestere a salariului minim pe economie. De la 1 ianuarie 2015 salariul minim pe economie a crescut la 975 de lei lunar (pentru un angajat cu normă intreagă), iar de la 1 iulie 2015 salariul minim pe economie va deveni 1.050 de lei pe lună (aprox. 1,38 euro/oră). Guvernul intentionează ca in 2016 salariul minim pe economie să ajungă la 1.200 lei, ceea ce inseamnă aproximativ 267 euro/lună sau 1,58 euro/oră. In timp ce noi sperăm ca peste un an să ajungem la 1,58 euro/oră, in Germania Bundestag-ul a votat legea salariului minim pe economie, care este de 8,50 euro/oră (aproximativ de 6,1 ori mai mare decât in Romania).

Probabil că in următorii 4-5 ani România va rămâne una dintre tările cele mai atractive din acest punct de vedere si ca atare numărul investitorilor străini va creste. Antreprenorii romani ar trebui să profite si ei de această oportunitate, dar asa cum spuneam mai devreme este o mare oportunitate doar pentru cei care produc sau oferă servicii pentru piata externă, in special cea vest-europeană. In plus pentru a profita cu adevărat de avantajele fortei de muncă ieftine firmele romanesti trebuie să investească in noi tehnologii, in automatizarea proceselor de productie si in aplicatii de tip CRM si ERP pentru eficientizarea activitătilor de vânzări si a celor administrative.

Acum e momentul de a investi !





Articole similare:
Parlamentul a adoptat Legea Business Angels prin care persoanele fizice pot investi in mici afaceri - 12/May/2015
Piata de e-commerce din România ar putea ajunge în 2015 la 650 milioane de euro - 23/Feb/2015

Publicat la data: 31/03/2015
Cuvinte cheie: oportunitati,afaceri,munca,ieftina
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.