28 Jan 2023 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Noul COD FISCAL a fost adoptat de Parlament

Noul COD FISCAL a fost adoptat de Parlament

Noul Cod Fiscal a fost adoptat, azi 3 septembrie 2015, de Camera Deputatilor. Textul legislativ urmează să fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.
Comisia pentru buget-finante a Camerei Deputatilor a aprobat ieri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite cu celelalte partide parlamentare, dar si cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finante.

Principalele amendamente la Codul fiscal fată de varianta adoptată in luna Iulie vizează:

  • reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017;
  • eliminarea impozitului pe constructii începând de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole unde eliminarea impozitului se aplica din 2016;
  • eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017;
  • reintroducerea în Codul fiscal a prevederii potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la suta a impozitului pe cladirile si terenurile neîngrijite – cu aplicare de la 1 ianuarie 2016.

Amendamente propuse de Ministerul Finantelor corectează erori de scriere ale Codului fiscal, corelează Codul fiscal cu jurisprudenta Curtii Europene, si face acordări cu ceea ce a apărut in ultima vreme ca legislatie.

Noul Cod Fiscal va modifica substantial legislatia actuală, principalele modificări referindu-se la: calcularea impozitului pe profit, impozitul pe dividende, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative, impozitul microintreprinderilor, impozitul pe venit, aplicarea si modul de calcul a contributiilor sociale, TVA, impozitele si taxe locale, … si multe altele.

Articole similare:
Impozitarea cladirilor detinute de persoane fizice in care se desfasoara activitati economice - 2016 - 19/Feb/2016

Publicat la data: 03/09/2015
Cuvinte cheie: cod,fiscal,parlament,adoptat
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.