24 Apr 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Parlamentul a adoptat Legea Business Angels prin care persoanele fizice pot investi in mici afaceri

Parlamentul a adoptat Legea Business Angels prin care persoanele fizice pot investi in mici afaceri

În 29 aprilie 2015, Parlamentul României, la propunerea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a adoptat Legea Business Angels, lege prin care este încurajată finantarea firmelor mici de către investitori individuali (Business Angels). Initiativa face parte din strategia Guvernului de dezvoltare a unui mediu de afaceri „activ, stimulativ si transparent prin asigurarea unui cadru normativ caracterizat de predictibilitate si coerenta”, potrivit unui comunicat al Ministerul Energiei.


Aceasta lege reglementează conditiile în care investitorii individuali business angels (persoane fizice) pot beneficia de facilitati fiscale, ca urmare a dobândirii de părti sociale prin investitii în micro-intreprinderi si firme mici, asa cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiintării si dezvoltării IMM, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cine poate beneficia de Legea Business Angels?
Orice persoană fizică poate deveni investitor individual (business angel), dacă îndeplineste cumulativ următoarele conditii:

  • este o persoană din afara societătii si dobândeste calitatea de asociat al acesteia prin aportul său în numerar la capitalul social al societătii;
  • investeste o sumă cuprinsă între 3.000 euro si 200.000 euro, (echivalent în lei la cursul BNR);
  • nu detine, ca urmare a investitiei, mai mult de 49% din capitalul social al societătii;
  • investitia este efectuată strict în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate al societatii si a planului de afaceri prin care se propune investitia;
  • nu are fapte înscrise în cazierul fiscal;
  • nu este incapabilă ori nu a fost condamnată pentru infractiuni contra patrimoniului, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală.

 Avantajele investitorilor

  • scutirea de impozitul pe veniturile sub formă de dividende pentru o perioadă de trei ani, din momentul dobândirii părtilor sociale;
  • scutirea de impozitul pentru diferenta pozitivă rezultată din cesionarea părtilor sociale, dacă transferul partilor sociale are loc după trecerea unui termen de cel putin trei ani de la dobândire.

Premisa de la care s-a pornit în elaborarea Legii a fost aceea ca investitorii tip business angels nu beneficiau în România de sprijinul statului astfel încât sa fie încurajati sa sustina idei si afaceri locale. Guvernul considera ca prin aceasta lege se creaza însa un efect de multiplicare în activitatea economica, se asigura acces la finantare suplimentara si  dezvoltare durabila pe segmentului IMM-urilor românesti.

Rămâne de văzut dacă legea va avea efectele scontate, deoarece in marea majoritate a cazurilor o persoană care investeste 200.000 euro intr-o afacere fără alte garantii suplimentare va dori să detină controlul in firmă, adică 51% din părtile sociale.

 





Articole similare:
Forta de munca ieftina – o oportunitate de afaceri pentru antreprenorii romani si investitorii straini - 31/Mar/2015
Piata de e-commerce din România ar putea ajunge în 2015 la 650 milioane de euro - 23/Feb/2015

Publicat la data: 12/05/2015
Cuvinte cheie: lege,business,angel,investitori,afaceri
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.