15 Sep 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Recomandari pentru cei care vor sa devina antreprenori de succes

Recomandari pentru cei care vor sa devina antreprenori de succes

Atunci când te lansezi într-o afacere speri ca vei deveni un antreprenor de succes. Practica a demonstrat însa ca nu este suficient doar sa îti doresti acest lucru si ca pentru a reusi e nevoie de ambitie, multa munca iar pe lânga toate astea mai trebuie sa fii dotat de la natura cu anumite calitati.
Din pacate nu poti schimba ceea ce ti-a oferit “mama natura”, dar în schimb, daca nu ai avut norocul de “a te naste om de afaceri”, poti deveni un antreprenor de succes învatând si schimbându-ti mentalitatea.
Nu exista sfaturi universal valabile pentru a transforma un tânar care tocmai si-a terminat studiile, sau un om de varsta mijlocie, care a fost toata viata un simplu angajat, într-un antreprenor de succes. Succesul depinde de abilitatile manageriale pe care persoana respectiva le are, de expertiza sa în  domeniul în care vrea sa lanseze afacerea si de abiltatile sale manageriale, iar pentru a reusi în afaceri persoana respectiva trebuie sa actioneze pentru a completa “minusurile” pe care le are. De aceea din multitudinea de recomandari care ar trebui facute unei persoane care doreste sa reuseasca în afaceri am ales doar câteva, cu caracter general, ce sunt utile oricarei persoane interesate sa dezvolte o afacere.

Schimba-ti mentalitatea
Este primul pas pe care trebuie sa îl faci. Trebuie sa sa nu te lasi doborât de prejudecati, sa crezi în tine si în capacitatea ta de a reusi în afaceri si sa te mobilizezi pentru a merge mai departe dupa un esec. Tebuie sa gândesti pozitiv si sa îti spui ca nu exista problema ce nu poate fi rezolvata, iar atunci când nu vezi rezolvarea la o problema sa nu renunti pâna nu gasesti o solutie rezonabila. Nu uita: acolo unde oamenii vad problemele antreprenorii de succes vad oportunitati.
Când citesti rândurile de mai sus îti spui ca nu e greu sa faci aceste lucruri, dar când e sa actionezi îti dai seama ca schimbarea mentalitatii nu este un lucru simplu.
De aceea, daca nu esti genul de om care sa gândeasca asa, trebuie sa te pregatesti temeinic pentru a fi capabil sa actionezi asa cum trebuie atunci când va fi cazul. Invata sa preiei controlul asupra vietii tale!
O alta latura, legata tot de mental, este aceea a deciziei de a deveni un om bogat. Probabil ca aceasta afirmatia te face sa zâmbesti, caci nu exista om care sa nu îsi doreasca sa devina milionar. Aceasta decizie trebuie însa asumata si luata în cunostinta de cauza. Pentru a avea succes în afaceri si a ajunge un om bogat trebuie sa faci foarte multe sacrificii, iar uneori asta înseamna sa renunti la distractii în cea mai frumoasa perioada a vietii si sa îti neglijezi familia. In SUA vârsta medie a milionarilor americani este 62 de ani, ceea ce sugereaza ca majoritatea si-au acumulat averea de-a lungul vietii, iar marea majoritate a acestora au muncit si muncesc în continuare mai mult de 8 ore/zi.
Daca nu întelegi “în ce te bagi” si nu esti constient de sacrificiile pe care trebuie sa le faci, mai mult ca sigur ca dupa primele 2-3 esecuri vei renunta la planurile tale.
Si daca esti decis sa iti schimbi mentalitatea pentru a ajunge un afacerist de succes nu uita vorbele lui Bill Gates: “daca te nasti sarac, nu e vina ta, dar daca mori sarac atunci e vina ta!”

Citeste si învata continuu
Chiar daca ai facut o scoala sau poate chiar un masterat, pentru a reusi în afaceri trebuie sa înveti continuu. Lumea afacerilor este o lume foarte dinamica, iar în ultimii 10 ani viteza cu care lucrurile se schimba a devenit ametitoare. S-au schimbat tehnologiile de productie, s-au schimbat strategiile de marketing si modul in care se desfasoara campaniile de promovare, s-a schimbat politica bancilor vis-a vis de finantarea IMM-urilor iar abordarea problematicii resurselor umane este acum diferita. De aceea pentru a reusi în afaceri trebuie sa fi pregatit sa înveti continuu, sa te documentezi în permanenta si sa asimilezi un volum mare de informatii.
Atunci cand înveti încerca sa înveti de la cei mai buni. E bine sa participi la cursuri si workshop-uri sustinute de cei mai buni traineri, chiar daca costurile de participare sunt ridicate si sa faci tot posibilul pentru a putea invata de la alti oameni de afaceri.
Chiar si cei care au ajuns deja milionari încearca sa învete de la altii mai buni ca ei. Cel mai relevant exemplu în acest sens îl reprezinta licitatiile anuale pentru a lua masa cu miliardarul american Warren Buffett. Cea mai mare suma la aceasta licitatie a fost oferita în 2012, de 3,5 milioane de dolari. Cei care dau atati bani pentru a lua masa cu miliardarul american nu o fac doar pentru a iesi în evidenta, motivul principal fiind sfaturile pe care Warren Buffett le ofera pe parcursul cinei. Unul dintre fericitii câstigatori ai acestei licitatii, care datorita faptului ca selectia a avut loc într-un an de criza a platit doar 650.000 USD, a marturisit ca unul dintre sfaturile importante care le-a primit de la Warren Buffett este acela de a interactiona cu oameni mai destepti decât el si de a învata de la acestia.
Cauta-ti modele ale unor oameni de success, studiaza-i si încearca sa intri în contact cu ei. Marea majoritate a antreprenorilor bogati sunt extrem de generosi cu resursele si cunostintele lor.

Obisnuieste-te sa evaluezi periodic riscurile la care esti expus, fara te transforma într-un pesimist
Se spune ca în afaceri nu câstigi daca nu risti, afirmatie ce este în mare masura adevarata. Primul risc major ti-l asumi atunci când pornesti afacerea, dar dupa aceea esti pus periodic în situatia de a lua decizii importante care te pot conduce la succes sau la faliment.
Teoretic e un lucru bun sa gândesti pozitiv si sa crezi ca nimic rau nu ti se poate întâmpla sau ca, in cazul în care ceva nu va merge bine vei gasi o solutie la problema respectiva. Totusi în afaceri nu trebuie sa fi prea optimist si trebuie sa evaluezi în permanenta riscurile la care te expui. Chiar daca esti o persoana capabila sa o ia din nou “de la zero” preferabil este sa nu ajungi acolo.
O capcana în care cad multi întreprinzatori este de aceea de a crede ca nu se va întâmpla nimic rau daca nu iau decizii importante în ceea ce priveste politica de investitii sau dinamica fluxului de lichiditati. Acestia scapa din vedere faptul ca lumea afacerilor este în continua schimbare si ca peste noapte pot apare competitori capabili sa le distruga afacerea. De aceea e bine sa faci analize periodice, chiar si atunci când afacerea ta merge bine si nu te-ai lansat în investitii riscante, sa identifici riscurile potentiale si sa îti faci planuri de actiune pentru cazul în care riscurile potentiale se transforma în pericole reale pentru afacerea ta.
Pe de alta parte aceasta analiza continua a eventualelor riscuri nu trebuie sa te transforme într-un pesimist, care la orice pas vede un pericol, caci pesimismul nu face casa buna cu succesul. Tebuie sa fii un om puternic, capabil sa fie mereu atent la pericole, fara ca acest lucru sa îti afecteze modul pozitiv de a gândi si setea de actiune. Pentru a reusi in afaceri trebuie sa fii mereu în ofensiva si nu în defensiva!
Legat de riscuri, e bine sa nu mizezi totul pe o singura carte. Desi în istorie au existat oameni care au devenit multimiliardari riscând la bursa tot ceea ce aveau, acestea sunt mai degraba exceptiile. Cea mai mare parte a antreprenorilor de succes sunt oameni care nu se bazeaza pe o singura sursa de venit si cauta oportunitati în cât mai multe domenii.

Acepta ideea ca investitiile pe care le faci în firma ta sunt mai importante decât vila si masina ta de lux
Romania e plina de  oameni de afaceri, care în momentul în care firma a început sa le produca bani s-au gândit sa îsi faca o vila si sa îsi cumpere on Mercedes sau BMW X6. Nu e nimic rau în a te bucura de banii care îi câstigi din afaceri, dar pentru a dezvolta o afacere de succes trebuie sa întelegi ca cele mai importante sunt “nevoile firmei”, iar nevoile tale trebuie puse pe un plan secundar.
Oamenii de afaceri de succes sunt în general foarte atenti la cheltuieli si de multe ori chiar zgarciti. Acestia se lupta pentru fiecare leu (sau dolar) câstigat. Banii trebui tratati cu maxima atentie si nu trebuie risipiti atunci când afacerea merge bine. Dupa ce afacerea se consolideaza îti vei putea permite sa îti cheltuiesti banii pe fantezii.

Acestea sunt doar o mica parte din sfaturile de care un om are nevoie pentru a reusi in afaceri. Si fiindca mai devreme spuneam ca trebuie sa citesti si sa înveti continuu ar fi bine sa cauti si alte articole pe acesta tema. Cu cât vei stii mai multe sansele tale de reusita vor creste.

 

Succes !

 

 





Articole similare:
Avantajele si dezavantajele demararii unei afaceri cu un SRL-D - 12/May/2016
Care este varsta optima pentru a te lansa in afaceri ? - 27/Feb/2015

Publicat la data: 07/01/2016
Cuvinte cheie: sfaturi,antreprenori,succes,afaceri,prornire
Lumea afacerilor
Inscris la categoria: antreprenoriat


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.