29 Mar 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: România, printre primele state care va semna Memorandumurile privind Mecanismul Financiar SEE si a celui Norvegian

România, printre primele state care va semna Memorandumurile privind Mecanismul Financiar SEE si a celui Norvegian

Potrivit unui comunicat de presa publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), România este printre primele state beneficiare care urmeaza sa semneze Memorandumurile de întelegere privind implementarea Mecanismului Financiar SEE si a Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.
La data de 9 septembrie 2016, la sediul Oficiului Mecanismului Financiar de la Bruxelles, a avut loc cea de-a doua runda de negocieri pentru Mecanismele financiare SEE si Norvegiene 2014-2021, care a reunit reprezentanti ai Statelor donatoare, ai Oficiului Mecanismului Financiar si ai Ministerului Fondurilor Europene.

Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale si la consolidarea relatiilor bilaterale cu tarile beneficiare din Europa.
SEE reuneste Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) si 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), într-o piata interna bazata pe libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor. Statele AELS sunt legate de valorile europene si sunt doresc sa contribuie la promovarea egalitatii de sanse, a tolerantei, a securitatii, a sustenabilitatii calitatii mediului.
Norvegia este principalul contribuitor la Granturile SEE (aproape 96% din totalul alocarii EAA, ceea ce pentru perioada de programare 2009-2014) si unic finantator al Granturilor Norvegiene, în valoare de aprox. 804 mil. Euro în aceeasi perioada.

Granturile SEE si Granturilor Norvegiene sunt scheme de asistenta nerambursabile acordate statelor membre în care nivelurile de dezvoltare economica sunt mai reduse. Bugetul alocat fiecarui stat beneficiar a fost calculat în functie de populatia si PIB pe cap de locuitor al acestuia, iar cele mai mari sume au fost directionate catre Polonia, pe locul doi fiind România, urmata de Ungaria si Republica Ceha.

In perioada 2009-2013 prin intermediul acestor scheme de finantare au fost finantate urmatoarele programe:
-   Eficienta energetica
-   Copii si tineri aflati în situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale
-   Fonduri pentru Organizatiile Neguvernamentale - Societatea civila
-   Energie regenerabila
-   Servicii de biodiversitate si ecosistem
-   Monitorizarea mediului si controlul si planificarea integrate
-   Reducerea substantelor periculoase
-   Adaptarea la schimbarile climatice
-   Promovarea egalitatii de gen si a echilibrului între viata profesionala si cea privata
-   Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural
-   Promovarea diversitatii în cultura si arta în cadrul patrimoniului cultural european
-   Cercetare în sectoarele prioritare
-   EEA Scholarhip Programme

Pentru perioada 2014 -2021 România dispune de granturi în valoare de aproximativ 502 milioane de euro.

Informatii cu privire la programele si proiectele finantate prin Granturile SEE si Norvegiene în România pot fi gasite pe site-ul www.eeagrants.ro.



Publicat la data: 12/09/2016
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.