revenire la pagina anterioară...

Sfaturi pentru antreprenori: pregatirea pentru angajare
Succesul unei afaceri depinde de numerosi factori, dintre care, unul de o importantă deosebită, este calitatea angajatilor.
Poti să ai o idee de afaceri de exceptie si să găsesti si banii cu care să dezvolti afacerea, dar dacă nu ai în firmă oameni capabili să pună în practică ideea respectivă este foarte putin probabil că vei reusi să dezvolti o afacere de succes.
Marea majoritate a antreprenorilor acordă o atentie redusă recrutării personalului, gândindu-se că există numerosi oameni care îsi caută un loc de muncă si ca atare este imposibil ca dintr-o listă lungă de persoane care s-ar potrivi postului, sau posturilor vacante, să nu găsească angajatii potriviti. In practică nu se întâmplă chiar asa, si multi dintre cei care au trecut prin acestă experientă au constatat pe “propria piele” ce înseamnă să angajezi din greseală un om care nu are ce căuta în companie.
Pentru a-ti creste sansele de a angaja oamenii potriviti ar trebui ca înainte de a publica anuntul de selectie să faci câteva lucruri care să-ti crească sansele de a găsi oamenii de care ai nevoie.
1. Decide ce e mai important pentru tine: să angajezi un profesionist, chiar dacă acesta “te scoate din sărite”, sau să ai in firmă angajati compatibili cu tine?
E o decizie dificilă, căci pe de o parte într-o firma de succes trebuie să angajezi doar profesionisti, dar în acelasi timp, pentru ca lucrurile să meargă bine trebuie să formezi o echipă cu angajatii tăi, iar când o parte dintre acestia sunt “pe altă lungime de undă” lucrurile devin destul de complicate.
Cazul ideal ar fi cel în care găsesti oameni cu un inalt nivel de calificare, experimentati si seriosi, care gândesc ca tine, si cu care te intelegi fără a rosti prea multe vorbe. Astfel de situatii nu se întâlnesc foarte des si de aceea trebuie să te gândesti ce e mai important: profesionalismul unui candidat sau felul sau de a fi si compatibilitatea cu tine.
Ca om de afaceri trebuie să fii constient că nu oricine e capabil să lucreze împreuna cu oameni complet diferiti, iar în cazul în care crezi că un angajat care este un profesionist dar care nu îti împărtăseste convingerile te va enerva, si va crea o atmosferă în care îti va fi greu să lucrezi bine, acceptă acest lucru si ia decizia potrivită.
Important este să te cunosti pe tine si să decizi de la început dacă esti capabil să lucrezi cu oameni complet diferiti fată de tine sau nu ai nicio sansa să colaborezi cu astfel de oameni. In cărti se spune că doar valorile profesionale contează si că acesta ar trebui să fie singurul criteriu de care trebuie să tii cont la angajare, dar dacă nu poti lucra numai cu oameni care sunt “pe aceeasi lungime de undă” cu tine probabil că va trebui să gândesti altfel procesul de selectie: va trebui să îl faci de mai lungă durată si să promovezi oportunitatea de angajare pe multe canale, pentru a-ti creste sansele de a găsi un angajatul/angajatii potriviti.
2. Pune pe hartie cerintele postului
In general proprietarii micilor companii consideră că stiu cu exactitate care sunt cerintele pentru un anumit post din firma lor, si nu e cazul să pună pe hârtie o listă cu cerintele postului. In unele cazuri e posbil să fie asa, căci într-o firma cu 2-3 angajati proprietarul afacerii cunoaste în cel mai mic detaliu ce trebuie să facă fiecare angajat, dar lucrurile stau putin diferit pentru cei care sunt în faza de start-up precum si pentru cei care trec de 10 angajati.
In calitate de proprietar al afacerii trebuie să verifici cu atentie dacă candidatul corespunde cerintelor postului. Pentru că în timpul interviurilor se poate întampla să deviezi de la subiect e bine să pregătesti un “job description” si să te gândesti la un set de întrebari prin care să afli dacă candidatul corespunde cerintelor postului. Cu cât acorzi mai multă atentie acestui aspect în faza de pregatire a interviurilor cu atât îti va fi mai usor ca la final să faci o departajare obiectivă între candidati.
Job description-ul te va ajuta si să îti faci mai bine anuntul de angajare.
3. Promoveaza oferta ta de angajare pe cat mai multe canale.
In ziua de azi sunt multe persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă si dacă dai un anunt într-un ziar de mare tiraj si in plus publici anuntul si pe un portal de joburi mai mult ca sigur că vei primi mai multe cereri de angajare.
Dacă vrei să îti cresti sansele de a avea angajatii potriviti ar fi bine să publici anuntul în mai multe ziare, chiar dacă te costă mai mult, si să il publici pe cat mai multe portaluri de joburi, chiar dacă asta iti consumă ceva timp. Nu te speria că va fi o coada imensă la usa biroului tău, căci poti să faci o preselectie si să chemi la interviu doar acele persoane a căror CV corespunde cu ceea ce cauti. Important este să ai sansa să îi selectezi pe cei mai buni dintre cei buni.
Atunci când elaborezi oferta de angajare nu fii laconic. Incearcă să dai detalii care să crescă atractivitatea anuntului tău.
4. Cheamă un prieten sau un potential partener de afaceri să participe la interviu
Dacă ai prieteni care stii ca sunt obiectivi din fire sau cunosti oameni de afaceri experimentati, dispusi să te ajute, roaga-i să stea alaturi de tine la interviu. Atunci când ajungi într-un impas o altă persoană te poate ajuta să depăsesti momentul si să te concentrezi la ceea ce este important.
Dacă îti permiti este recomandat să angajezi o firmă specializată în selectia si recrutarea de personal, deoarece niste profesionisti în domeniul resurselor umane te pot scuti de neplăceri ulterioare.
După ce ai trecut de etapa de pregatire va trebui să parcurgi pasii clasici pe care îi urmează orice angajator: publicarea anunturilor de angajare, selectia cererilor de angajare primite, organizarea interviului, selectarea candidatului/candidatilor si apoi angajarea propriu-zisă.
Mult succes !
Articole similare:
De ce sunt tinerii dezinteresati de locurile de munca oferite de companii ? - 05/Oct/2015
Publicat la data: 05/03/2015
Cuvinte cheie: angajare,recomandari,pregatire
Lumea afacerilor
Inscris la categoria: management