04 Dec 2023 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Vrei sa deschizi un mic restaurant?

Vrei sa deschizi un mic restaurant?

Dacă esti pasionat de gătit si esti un fan al mâncării de calitate, o idee de afaceri cu care ai sanse reale de reusită este deschiderea unui mic restaurant. Dacă găsesti spatiul potrivit si esti creativ, cu o investitie de 45-50.000 EURO te poti lansa într-o astfel de afacere. Ca să îti mergă bine, înainte de a te lansa efectiv în afacere, ar trebui să stii foarte bine ce specific vei avea, care vor fi mâncărurile de bază, si ce preturi vei practica. In ceea ce priveste serviciile oferite, pe lângă servirea clasică “a la carte” ar fi bine să nu neglijezi “meniul zilei” si “mâncarea pentru acasă pe baza de abonament”.

Dacă aceste lucruri îti sunt clare, mai sunt câteva alte aspecte importante de care trebuie să tii cont la pornirea afacerii.

 

Primul lucru la care trebuie să fii foarte atent este spatiul pe care îl închiriezi pentru restaurant. Trebuie să te gândesti la:
●  locatie (amplasament)
●  dimensiunea spatiului
●  investitia necesară pentru amenajare
●  pret de închiriere
●  aspecte juridice

 

Locatia: dacă te gândesti la un mic restaurant cochet, cu mâncare de calitate exceptionala trebuie să alegi un spatiu într-o zonă plăcută, cu spatii de parcare în imediata apropiere. În acest caz te vei adresa persoanelor cu venituri ridicate, pentru care aspectul contează si care, mai mult ca sigur vor dori să parcheze masina “la usa restaurantului”. Dacă în schimb te gândesti la un mic restaurant care să câstige bani de pe urma clientilor care vin la meniu zilei sau al celor care cumpără mâncare pentru acasă pe baza de abonament, ar trebui să cauti un spatiu în apropierea unor companii cu multi angajati sau în niste cartiere cu densitate mare a populatiei.
Spatiul trebuie să fie usor accesibil si cât mai vizibil. În ambele cazuri ideal este ca pe perioada verii să ai posibilitatea deschiderii unei mici terase.

Dimensiunea spatiului: ideal este să faci restaurantul pe suprafete mari, dar fiindcă vorbim de mici afaceri ne vom limita la un restaurant cu o sală de servire de 50-60 mp, suprafată care permite amplasarea a 8-10 mese.
Nu trebuie uitat că mai este necesară o bucătărie a cărei dimensiune nu ar trebui să fie mai mică de 20 mp, spatii de depozitare de minim 5 mp si grupuri sociale. Pentru a putea functiona va trebuie să obtii, printre altele, si avizele DSP si DSVSA, iar asta implică o anumită compartimentare. Asa că, spatiul pe care îl închiriezi nu ar trebui să fie mai mic de 80 mp. Asta nu înseamnă că nu există si exceptii, dar cu cât spatiul este mai mic complicatiile cresc. In cazul în care spatiul pentru servirea mesei va fi mai mic (de exemplu 30-40 mp), solutiile de rentabilizare a afacerii ar putea fi un restaurant de super-lux, cu preturi foarte mari, ceea ce nu e deloc simplu dacă bugetul tău este limitat, sau să atragi un număr foarte mare de locuitori din zonă la oferta de abonamente ”mâncare pentru acasă”.

Investitia necesară pentru amenajarea spatiului de servire si a bucătăriei: dacă vrei să faci finisaje de calitate si lucrezi cu o firmă de constructii, pentru 60 mp. poti ajunge la un cost de 12-15.000 EURO, la care dacă mai adaugi mobilierul, se ajunge la o investitie de 18-20.000 EURO. In functie de starea initială a fatadei, pot să mai apară cheltuieli de amenajare cuprinse între 500 si 3000 EURO.
Important este să încerci să cheltui cât mai putin cu amenajarea spatiului, ca să îti rămână bani pentru dotarea cu echipamente de bucătărie, cu veselă, precum si cu bani pentru o mică autoutilitară, cu care să transporti materiile prime la restaurant.

Pretul de închiriere: ideal ar fi să găsesti un spatiu pe care să îl închiriezi cu mai putin de 10 EURO/mp, dar în zonele cu vad bun astfel de ocazii sunt extrem de rare. Dacă ajungi la 40 EURO/mp, la un spatiu de 80 mp., vei plăti 3.200 EURO/luna chirie, si trebuie să vezi dacă mai rămâi si tu cu profit, sau doar lucrezi pentru cel care îti închiriază spatiul.

Aspecte juridice: atunci când semnezi contractual de închiriere a spatiului trebuie să fii atent la: durata minimă a contractului de închiriere, astfel încât să ai timpul necesar pentru recuperarea investitiei, la destinatia spatiului (să poti functiona ca si unitate de alimentatie publică) si la clauzele de reziliere a contractului.

 

După ce ai făcut planurile legate de spatiu trebuie să te gândesti la dotarea cu echipamente de bucătărie si cu veselă.

Un mic restaurant care vizează persoanele care mănâncă la meniul zilei trebuie să îsi servească extrem de rapid clientii. Numărul de locuri la mese fiind mic, pentru a câstiga niste sume rezonabile trebuie ca timpul alocat servirii mesei să fie cât mai scurt, iar asta presupune un timp de reactie extrem de scurt de la lansarea comenzii. Fiind vorba de meniul zilei si de mâncare pe bază de abonament, avantajul este că nu ai nevoie de o dotare cu echipamente de bucătărie similară cu cea a restaurantelor care servesc mâncare “a-la-carte”, dar totusi, tinând cont de normele sanitare actuale si de concurentă, este greu de imaginat cum ai putea dota cu echipamente o bucătarie cu mai putin de 15.000 EURO. La asta mai trebuie să adaugi banii pentru mobilier si banii pentru amenajarea spatiului de servire. Dacă vrei să faci finisaje de calitate si lucrezi cu o firmă de constructii, pentru 60 mp. poti ajunge la un cost de 12-15.000 EURO, la care mai trebuie să adaugi banii pentru zugravirea bucătăriei. În functie de starea initială a fatadei, pot să mai apară cheltuieli de amenajare cuprinse între 500 si 3000 EURO.

 

Pasul următor este să îti găsesti personalul potrivit. Mai nou, de când marea majoritate a bucătarilor români au luat calea vestului, este una dintre cele mai dificile probleme. Bucătarul este la fel de important ca si locatia sau dotarea restaurantului, sau strategia de pret. Clientii revin doar dacă mâncarea este bună. Nici chelnerii nu trebuie neglijati, deoarece comportamentul acestora influentează semnificativ opinia clientilor.

 

Dacă esti sigur că un mic restaurant este o idee de afaceri ce ti se potriveste, esti atent la toate detaliile si te implicit în afacere, ai toate sansele să dezvolti o afacere de succes.

 

Succes !

.

Articole similare:
Idee de afaceri: after-school - 22/Jul/2018
Vrei sa deschizi o cafenea ? - 19/Apr/2015
Idee de afacere: Magazin cu produse bio - 05/Mar/2015

Publicat la data: 12/10/2017
Cuvinte cheie: idee,afacere,restaurant,deschidere,spatiu,pentru,restaurant
Idei de afaceri
Inscris la categoria: idei de afaceri mici


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.