11 Dec 2018 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: ANSVSA demareaza pe 16 mai un Plan National de Control a unitatilor de productie si desfacere a produselor din carne si lapte

ANSVSA demareaza pe 16 mai un Plan National de Control a unitatilor de productie si desfacere a produselor din carne si lapte

Potrivit unui comunicat publicat de ANSVSA pe site-ul agentiei, începând cu data de 16 mai si pâna la sfârsitul anului, se vor desfasura actiuni în cadrul Planului National de Control care va avea ca tematica determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Activitatile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unitati de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, macelarii, restaurante, ferme, târguri si piete agroalimentare si dozatoare de lapte.

S-a dispus prelevarea unui numar total de 1.096 de probe, dintre care:
• 572 de probe din unitati de abatorizare (316 de pe suprafata carcaselor de bovine si 256 de pe suprafata carcaselor de ovine);
• 254 de probe din unitatile de vânzare cu amanuntul carne si produse din carne (44 de probe din carne transata de bovine si ovine, 100 din carne tocata bovine, ovina sau amestec si 111 probe din carne preparata);
• 270 de probe din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat).
Toate probele recoltate în cadrul actiunilor prevazute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igiena si Sanatatea Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Decizia presedintelui ANSVSA a fost luata pe baza unei analize de risc, elaborata si finalizata recent de catre specialistii Autoritatii. Un argument în plus îl constituie si apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din tara va creste rulajul de marfa al unitatilor din industria alimentara si afluxul de turisti  aflati în concediu si copii aflati în vacanta, în tabere scolare.
ANSVSA va face public, sapamânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan National de Control.

Celor care vor fi controlati cu prilejul desfasurarii acestor actiuni le reamintim ca inspectorii ce vor veni în control trebuie sa respecte anumite proceduri, stabilite chiar de ANSVSA.
Odata ajuns la obiectivul ce urmeaza a fi controlat, inspectorul trebuie sa contacteze conducatorul unitatii sau reprezentantul legal al acestuia, si îi va aduce la cunostinta reprezentantului unitatii tematica inspectiei sau motivul pentru care s-a deplasat la obiectivul respectiv.
Functionarii aflati în control trebuie sa respecte întru-totul procedurile privind intrarea în obiectiv (va intra prin filtru, va îmbraca echipamentul de protectie pus la dispozitie de unitate). Pe parcursul inspectiei functionarii trebuie sa respecte principiile conduitei functionarului public, adoptandu-se o atitudine de impartialitate, toate datele preluate în timpul inspectiei fiind date confidentiale.

Atentie: in timpul controlului daca se constata alte deficiente care nu au legatura cu tematica propusa, inspectorul poate extinde controlul, iar în cazul constatarii unor deficiente foarte grave (contaminari periculoase, neasigurarea inspectiei veterinare pe fluxul de taiere), inspectorul poate dispune oprirea activitatii partial sau total si va anunta de urgenta seful ierarhic superior.

Detalii privind procedurile de control sunt publicate pe siteul ANSVSA, in sectiunea “Inspectie”.



Publicat la data: 15/05/2016
Cuvinte cheie: control,plan,national,ANSVSA
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.