revenire la pagina anterioară...
Guvernul simplifica si mai mult criteriile de acordare a fondurilor prin programul Start-Up Nation Romania
Dupa ce în presa au început sa apara diverse critici la adresa programului Start-Up Nation Romania, cei de la Ministerul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat au luat rapid o serie de masuri pentru a facilita accesul unui numar cât mai mare de persoane la cei 44.000 euro nerambursabili.
Una dintre cele mai importante propuneri de modificarea a OUG 10/2017 pentru stimularea înfiintării de noi întreprinderi mici si mijlocii este cea referitoare la numarul minim de locuri de munca ce trebuie create.
Potrivit ultimei versiuni programul va fi accesibil si pentru cei care vor crea un singur loc de munca, doar ca valoarea finantarii nerambursabile va fi redusa de la 200.000 RON la 100.000 RON (aproximativ 22.000 Euro). Modificarea numarului maxim de locuri de munca ce trebuie mentinute timp de 3 ani nu se va putea doar prin simpla mentionare a acestui aspect în normele de aplicare a ordonantei de guvern, ci doar prin modifcarea OUG 10/2017.
Ideea nu este rea, deoarece prin reducerea numarului minim de locuri de munca ce trebuie create “s-ar deschide portile” acestui program si pentru cei care desfasoara activitati independente (proiectanti, arhitecti, mediatori, coafeze, etc.).
O alta modificare propusa fata de versiunea publicata pe data de 28 februarie, este aceea a finantarii afacerilor din mediul rural si a celor din Bucuresti. In varianta initiala se spunea ca afacerile din mediul rural nu vor fi finantate deoarece start-upurile din mediul rural pot obtine un sprijin financiar nerambursabil prin PNDR, iar cele din Bucuresti vor fi exceptate fiindca densitatea IMM-urilor în Bucuresti este deja mare (numar dublu de firme la 1000 de locuitori fata de restul tarii).
Start-Up Nation România este un program foarte asemanator cu Start-Up Plus, program finantat din fonduri europene ce teoretic ar fi trebuit sa se lanseze în aceasta primavara. Marele avantaj al programului cu finantare europeana ar fi fost faptul ca acesta solicita mentinerea locurilor de munca pe o durata de doar 18 luni (jumatate fata de programul guvernamental) si ca programul cu finantare europeana permite si decontarea cheltuielilor cu salariile. Pentru a elimina o parte din aceste dezavantaje ale programului guvernamental autoritatile intentioneaza sa permita decontarea salariilor pe o perioada de 6 luni. In cadrul unei prezentari a programului dl. Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat a precizat "Dorim sa oferim ca si cheltuiala eligibila plata salariilor pentru o anumita perioada de timp si plata chiriilor”.
Partea cea mai interesanta a ultimei variante a normelor de aplicare este faptul ca nu vor exista tinte financiare pe care firmele finantate trebuie sa le atinga pe perioada celor 3 ani în care trebuie sa mentina locurile de munca nou create. Daca în cazul finantarilor europene firmele sunt obligate sa atinga cifrele de afaceri mentionate în Planul de Afaceri timp de minim 18 luni, în cazul programului Start-Up Nation Romania nu va fi nicio problema daca firmele sunt pe pierdere chiar din primul an. Singurul lucru care se va monitoriza va fi mentinerea angajatilor full-time pe o perioada de 3 ani.
In concluzie, daca toate aceste propuneri vor fi adoptate, Start-Up Nation România va deveni cel mai usor accesibil program de finantare pentru IMM-uri.
Asteptam cu nerabdare finalul lunii martie pentru a afla forma finala a normelor de aplicare a OUG 10/2017.
Articole similare:
Programul Start-Up Nation va continua si în 2018 - 04/Dec/2017
Publicat la data: 15/03/2017
Cuvinte cheie: nomte,aplicare,Start_up,Nation,Romania,propuneri
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri