15 Oct 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Planurile de crestere a nivelului de colectare prin pedepsirea cu închisoarea a neplatii contributiilor in impas

Planurile de crestere a nivelului de colectare prin pedepsirea cu închisoarea a neplatii contributiilor in impas

In sedinta de la finalul anului 2017 Guvernul nu a adoptat actul normativ care prevede că neplata contributiilor se pedepseste cu închisoarea. Articolele referitoare la sanctiunile penale au fost trimise Ministerului Justitiei spre analiză.

Amânarea s-a produs deoarece legea care trebuie modificată pentru a reintroduce pedeapsa cu închisoarea este una organică, si pentru a putea fi schimbată trebuie să treacă prin parlament sau trebuie adoptată printr-o ordonantă de urgentă. Parlamentarii au intrat însă în vacantă pentru o lună, iar Guvernul nu poate emite ordonante de urgentă în perioada vacantei parlamentare. Asa că Ministrul Finantelor a trimis spre analiză Ministerului Justitiei articolele referitoare la aplicarea unor pedepse cu închisoarea pentru cei care nu plătesc la timp contributile către stat.

Intrarea în vigoare a acestor prevederi ar fi fost una din principalele solutii de crestere încasărilor la buget, deoarece proiectul prevede că: “(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la un an la 6 ani neretinerea sau neîncasarea, retinerea si neplata ori, după caz, încasarea si neplata, în tot sau în parte, cu intentie, în cel mult 30 zile de la termenul de scadentă prevăzut de lege, a impozitelor si contributiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Totusi, solutia nu este simplă, mai ales că în 2015, când s-a propus ca neplata contributiilor să fie considerată infractiune, Curtea Constitutională a decis că prevederea este neconstitutională, si că angajatorii trebuie santionati doar cu amendă.   

 

Marea majoritate a antreprenorilor sunt revoltati de această măsură, spunând că cei care au conceput astfel de articole de lege nu înteleg cum functionează lucrurile în viata reală. Multi antreprenori de bună credintă lucrează, livrează, facturează iar după aceea nu sunt plătiti de clienti, sau îsi primesc banii cu câteva luni de întârziere. Astfel, la finalul lunii se trezesc că nu au suficienti bani pentru a plăti salariile nete si a pune de o parte banii pentru taxele ce trebuie ”retinute de la angajat” si plătite la buget. 

Pe de altă parte au si guvernantii “dreptatea lor”: e plină România de antreprenori care nu îsi plătesc datoriile către stat, dar în schimb îsi iau masini de lux, îsi construiesc adevărate palate, iar concediile si le petrec în cele mai exotice locuri din lume.

 

Teoretic proiectul de lege este gândit pentru a sanctiona neplata cu intentie a obligatiilor si folosirea banilor în alte scopuri:
“(2) Neplata cu intentie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadentă prevăzut de lege, a impozitelor si contributiilor prevăzute în anexă constituie infractiune si atunci când neplata este consecinta utilizării acestor sume în alte scopuri”.  

Faptul că nu este foarte explicit ce înseamnă "cu intentie" si "în alte scopuri" lasă loc pentru abuzuri.

 

Partea “distractivă” este că în general marii datornici sunt companiile de stat. Guvernul ar trebui de acum să îsi execute silit propriile companii si să îi bage în închisoare pe sefii pe care îi pune în fruntea societătilor de stat. 

.



Publicat la data: 02/01/2018
Cuvinte cheie: contributii,neplata,pedepse
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.