27 Apr 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Veniturile colectate de ANAF la bugetul general consolidat sunt in continua crestere

Veniturile colectate de ANAF la bugetul general consolidat sunt in continua crestere

 

Veniturile colectate de ANAF la bugetul general consolidat au înregistrat o crestere de 5% în 2014 fata de anul precedent, iar in 2015 cresterea va fi si mai mare.

Potrivit unui raport recent al Curtii de Conturi, din analiza comparativa a încasarilor ANAF din perioada 2004-2014, reisese ca veniturile colectate de ANAF au înregistrat o evolutie ascendenta.  A existat o singura execeptie, în anul 2009, cand încasarile au fost cu aproximativ 6% mai mici decât cele din 2008, situatie datorata crizei, care a afectat si economia româneasca.
În anul 2014 veniturile colectate au atins un nivel de 182,54 milioane lei, ceea ce înseamna ca încasarile realizate de ANAF în anul 2014 au depasit cu 5% (în termeni nominali) încasarile din anul precedent.
Raportul Curtii de Conturi releva, de asemenea, ca, în anul 2014, impozitele si taxele încasate la bugetul de stat au reprezentat 67,5% din veniturile totale colectate de ANAF. Din totalul veniturilor colectate de ANAF, încasarile din TVA au reprezentat 27,9%, accizele 13,1%, impozitul pe venit 12,8%, iar impozitul pe profit 6,7%.
Veniturile din TVA au avut un trend crescator in ultimii 10 ani. La aceasta crestere a contribuit si majorarea TVA de la 19% la 24%, operata in iulie 2010. În anul 2014, încasarile nete din TVA au fost de 7,6% din PIB. Sumele restituite din TVA în anul 2014 au înregistrat valori cu 20% mai mari decât în anul 2013.

Documentul întocmit de Curtea de Conturi a fost realizat în baza rezultatelor misiunilor de audit financiar efectuate atât la nivelul Ministerului Finantelor Publice, cât si la nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat.

Anul 2015 a fost si mai bun pentru ANAF decât precedentii. Potrivit unui raport publicat in luna noiembrie, ANAF a colectat în primele 10 luni din 2015 venituri fiscale în suma de 165.325,17 milioane lei, înregistrând o depasire cu 7,3% (indice nominal) si cu 11.240 milioane lei (cifre absolute) fata de perioada similara a anului 2014. Din aceste venituri colectate în plus fata de anul trecut, veniturile colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei si reprezinta o crestere cu 11,8% indice nominal.

ANAF a precizat ca îmbunatatirea colectarii si cresterea veniturilor administrate de ANAF au survenit în ciuda efectului de contractie a veniturilor ca rezultat al masurilor de relaxare a fiscalitatii care au afectat negativ încasarile precum:
1. scaderea CAS cu 5pp,
2. neimpozitarea profitului reinvestit,
3. diminuarea taxei „pe stâlp”de la 1,5% la 1%,
4. cresterea varsamintelor la pilonul II de pensii,
5. scaderea TVA la alimente de la 24% la 9%.

Cresterea încasarilor la bugetul de stat s-a datorat cresterii generale a volumului obligariilor fiscale declarate (aprox. 4,3% crestere fata de perioada similara din 2014):
– la impozitul pe profit, cresterea încasarilor cu 11,22% s-a datorat cresterilor de viramente ale agentilor economici, cresterea impozitului virat de bancile comerciale si intensificarea verificarilor fiscale;
– la impozitul pe venit, s-au încasat cu 13,19% mai mult fata de 2014 datorita cresterii salariului minim si intensificarii controalelor privind combatarea nedeclararii sau subdeclararii veniturilor din salarii;
– la TVA, încasarile au fost cu 5.057 milioane lei mai mult fata de 2014. Inafara de cresterea economica, veniturile suplimentare din TVA s-au datorat si diminuarii evaziunii fiscale, prin înasprirea criteriilor pentru înregistrarea TVA, mecanismul de evaluare periodica ulterioara, simplificarea procedurii de anulare a codului de TVA si intensificarea controalelor antifrauda;
– la accize, au fost încasate venituri suplimentare de 1.588 milioane lei, fapt datorat cresterii cu 8% a nivelului accizelor fata de anul 2014;
– la alte venituri, cresterea este de 1.388 milioane lei si s-a datorat cresterii veniturilor din dividente de la companiile de stat, a veniturilor virate de BNR, a sumelor încasate din autorizarea jocurilor de noroc si din veniturile obtinute din reglementarea pretului gazelor naturale.

Oamenii de afaceri vor trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nu poti lucra la nesfarsit fara sa platesti impozite la stat si ca în viitor, pe masura ce sistemul de colectare va deveni si mai performant, vor trebui sa plateasca tot mai multi bani la buget.



Publicat la data: 04/12/2015
Stiri, noutati
Inscris la categoria: stiri economie si afaceri


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.