revenire la pagina anterioară...
Finantari nerambursabile de pâna 50.000 de euro pentru românii din diaspora care vor sa demareze o afacere în tara
Românii care doresc sa se întoarca în tara si sa demareze o afacere ar putea beneficia de finantari nerambursabile de pâna la 50.000 de euro. Fondurile necesare sprijinirii afacerilor vor fi puse la dispozitie prin intermediul Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.
Schema de antreprenoriat vizeaza crearea unei oportunitati de reîntoarcere în România pentru cei care doresc sa valorifice abilitatile (antreprenoriale si/sau profesionale) dobândite în strainatate prin deschiderea unei afaceri în tara.
Pentru acesta schema guvernul va aloca 30 milioane euro, si în urma derularii acestui program autoritatile spera sa sprijine crearea a cel putin 300 de IMM-uri si sa creeze cel putin 600 noi locuri de munca.
Pe 8 septembrie Ministerului Fondurilor Europene a lansat în consultarea publica a ghidului programului „Diaspora Start-Up”. Potrivit acestui ghid, în prima etapa, cei care doresc sa devina administratori ai schemelor de grant depun propunerile de proiecte în valoare de maxim 5.000.000 euro. În cea de-a doua etapa, cetatenii români eligibili, care doresc sa îsi înfiinteze o companie, vor putea accesa fonduri în valoare maxima de 50.000 de euro prin intermediul administratorilor de grant.
Vor putea solicita fonduri nerambursabile persoanele care:
• au vârsta minima de 18 ani;
• poseda cetatenia româna;
• fac dovada domiciliului sau a rezidentei în strainatate pentru cel putin 1 an în ultimii 3 ani;
• demonstreaza experienta antreprenoriala prin documente de înfiintarea unei societati comerciale în strainatate, precum si prin documente care sa ateste experienta specifica în domeniul în care doreste sa initieze o afacere prin intermediul programului
sau
• demonstreaza capacitatea tehnica si profesionala prin: contract de munca, contract de colaborare, etc în domeniul în care doreste sa initieze o afacere prin intermediul programului
sau
• demonstreaza expertiza prin documente, recunoscute de Statul Roman, care sa ateste finalizarea studiilor de specializate în cadrul unor institutii de învatamânt superior din strainatate, precum si alte documente ce atesta certificari/formari ca urmare a unor cursuri de scurta durata în domeniul în care doreste sa initieze o afacere prin intermediul programului.
Modalitatea de finantare
Cetatenii români din diaspora vor putea primi prin intermediul administratorilor de schema un grant de maxim 40.000 de euro, în doua transe, plus 10.000 de euro prima de relocare în tara.
Primul pas va fi acordarea subventiei în valoare de maxim 10.000 de euro, ca prima de relocare. Apoi, la momentul semnarii contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primeste 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima transa de finantare. A doua transa de finantare va fi acordata doar daca antreprenorul realizeaza venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei transe.
Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu exceptia regiunii Bucuresti - Ilfov.
Probabil aceasta schema de finantare va putea fi accesata de românii din diaspora din 2017.
Publicat la data: 21/09/2016
Finantarea afacerilor
Inscris la categoria: fonduri europene nerambursabile