24 May 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: “Start-Up Nation Romania” vs. “Romania Start-Up Plus”

“Start-Up Nation Romania” vs. “Romania Start-Up Plus”

Daca în ultimii ani singurele programe la care puteau apela cei care doreau sa se lanseze în afaceri erau programul guvernamental SRL-D si programul de finantare rurala “sm 6.2 - Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale”, anul 2017 aduce mult mai multe oportunitati de finantare pentru cei interesati sa se lanseze în afaceri.

Multi dintre cei care se gândeau de anul trecut la afaceri au auzit probabil de programul România Start-Up Plus, program lansat de Ministerul Fondurilor Europene, finantat din fondul social european, ce ar fi trebuit sa se lanseze în primavara acestui an. Primavara a venit, dar a venit cu un nou guvern cu un nou program de finantare a start-upurilor: Start-Up Nation România, program lansat de Ministerul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat.
Pentru unii cel de al doilea program, lansat la finalul lunii ianuarie a acestui an a creat putina confuzie, deoarece seamana atât din punct de vedere al numelui cât si al facilitatilor de finantare cu cel anuntat în toamna anului trecut (România Start-Up Plus).

Ca sa facem “putina lumina” si sa puteti lua mai usor o decizie vis-à-vis de programul care se potriveste cel mai bine nevoilor dvs. va vom prezenta în continuare asemanari si deosebiri între cele 2 programe.
 
Principalele asemanari:
Finantarea nerambursabila maxima acordata: cca. 40.000 EUR, cu un plus pentru Start-Up Nation România care ofera o finantare maxima de 44.000 EUR
Numarul locuri de munca nou create: 2
Procentul de finantare: 100%

Vazând asemanarile ati putea crede ca nu conteaza prea mult daca veti aplica pe România Start-Up Plus sau pe Start-Up Nation România. Totusi, daca intram în detalii vom gasi mai multe diferente între cele 2 programe, unele dintre ele cântarind destul de greu în alegerea programului.
 
Cele mai importante diferente sunt:
Statutul persoanei în momentul depunerii cererii de finantare: în cazul programului România Start-Up Plus (cel cu finantare europeana) nu trebuie sa ai o firma când înscrii Planul de Afaceri in concurs pentru a obtine finantarea, în timp ce în cazul programului Start-Up Nation România (cel cu finantare guvernamentala) este obligatoriu sa ai o firma înfiintata dupa 30 ianuarie 2017.
Durata mentinerii locurilor de munca nou create: 18 luni în cazul programului cu finantare europeana si 36 luni în cazul programului cu finantare guvernamentala.
Tipul contractelor de munca: obligatoriu contracte “full-time” în cazul programului cu finantare guvernamentala, si in functie de nevoi “full-time” / “part-time” în cazul programului România Start-Up Plus.
Decontarea salariilor: pe o perioada de 18 luni în cazul programului cu finantare europeana si, probabil, maximum 6 luni în cazul programului cu finantare guvernamentala.
Timpul de punere în aplicare a ideii de afaceri (perioada dintre momentul înscrierii în program si momentul în care afacerea are sanse sa devina efectiv operationala): 6-7 luni în cazul programului cu finantare guvernamentala si probabil 12-13 luni în cazul programului cu finantare europeana.
Atingerea cifrei de afaceri si a profitabilitatii previzionate în Planul de Afaceri: importanta în cazul programului cu finantare europeana si irelevanta în cazul programului cu finantare guvernamentala, unde singura obligatie este sa mentii locurile de munca.
Birocratia: excesiva în cazul programului cu finantare europeana si probabil redusa în cazul programului cu finantare guvernamentala.

Daca te gândesti la decontarea salariilor si la durata pe care trebuie sa mentii minim 2 locuri de munca cel mai avantajos este programul cu finantare europeana (România Start-Up Plus). Daca esti convins 100% ca plata salariilor timp de 3 ani nu va fi o problema probabil ca este mai tentant programul guvernamental (Start-Up Nation 
România).

 

Inainte de a lua o decizie ar fi bine sa cititi toate detaliile legate de aceste programe, caci mai exista si alte mici diferente, care în anumite tipuri de afaceri pot avea un impact semnificativ. Deocamdata pentru niciunul din programe nu exista variantele finale ale ghidurilor de finantare, dar probabil pâna la finele lunii aprilie vor fi publicate.

In cazul în care aveti 2 minute în plus si doriti sa ne ajutati sa întelegem ce îsi doresc potentialii antreprenori va rugam sa completati chestionarul urmator.

 

 


CHESTIONAR

 

Va multumim

 Publicat la data: 20/03/2017
Cuvinte cheie: Start,Up,Nation,Romania,Start,Up,Plus,afaceri
Finantarea afacerilor
Inscris la categoria: ajutoare de minimis si alte finantari


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.