11 Sep 2024 Înregistrare     Autentificare

revenire la pagina anterioară...


imagine: Idee de afaceri: after-school

Idee de afaceri: after-school

Dacă îti plac copiii una dintre afacerile pe care le-ai putea demara cu usurintă este un after-school. Teoretic ceea ce trebuie să faci nu este foarte complicat: să îi ajuti pe copii să îsi facă temele, să organizezi niste activităti recreative si să le oferi o masă. Evident, dacă vrei să câstigi bine, trebuie să diversifici activitatea, si să asiguri un standard ridicat al calitatii serviciilor. Afacerea are sanse mari de reusită, mai ales în marile orase, unde multi părinti super ocupati nu vor să îsi lase copiii singuri după scoală cu cheia de gât sau cu bone care sunt total dezinteresate de educatia copiilor.

 

Înainte de a te apuca de o astfel de afacere trebuie însă să îti calculezi bine pasii, dacă vrei să trăiesti dintr-o astfel de afacere. Principalele aspecte la care ar trebui să te gândesti sunt următoarele:

 

Dimensiunea si amplasamentul spatiului

Te gândesti la o afacere foarte mică, cu o grupă de copii, care o poti desfăsura singur(ă) într-un spatiu de 40-50 mp, sau ai în vedere un număr mai mare de copii si o gamă mai vastă de servicii, pentru care ai nevoie de mai multi angajati, dar si de un spatiu mult mai mare?

Nu trebuie să uiti că atunci când e vorba de copii părintii sunt foarte atenti la aspectul spatiului si la igena. Un spatiu mare va însemna de cele mai multe ori si o investitie mare în amenajarea si igenizarea spatiului, dar în schimb va creste atractivitatea, căci multi părinti vor considera că sălile de clasă de dimensiuni mai mari le vor permite copiilor lor să se simtă în largul lor.

Locatia este si ea importantă. De cele mai multe ori părintii preferă un after-school în apropierea scolii în care învata copii. Uneori asta poate fi o problemă majora, mai ales dacă chiriile la spatiile din zona vizată sunt foarte mari. Dacă nu esti atent la acest aspect te poti trezi că ajungi să muncesti pentru proprietarul spatiului, profitul tău fiind extrem de mic.

Si tot de dimensiunea spatiului si amplasamentului este legata problema hranei copiilor. Marea majoritate a after-school-urilor oferă si o masă caldă. Cum vei face asta? În spatiul închiriat, într-o încăpere special amenajată, sau ai sansa de avea un mic restaurant în imediata vecinatate pentru a îi duce pe copii la “meniul zilei”, caz în care spatiul închiriat îl poti folosi 100% pentru activităti cu copiii.

Legat de amplasament: varianta ideală este cea în care în imediata apropiere există si spatii de parcare.

 

Servicii oferite: planul de activitati pentru copii si servicii conexe

Nu este suficient ca părintii să îsi dorească să ducă copii la afterschool-ul tău, ci trebuie ca si copii să fie încântati de modul în care ei îsi petrec timpul. În cazul în care acestia sunt nemultumiti, fiindcă părintii sunt foarte atenti la dorintele copiilor, după o vreme te vei trezi că se mută la alt after school. Nu trebuie să faci lucrurile mecanic si să bifezi că sunt făcute, ci trebuie să te gândesti si la bucuria copiilor, că doar sunt copii. Trebuie însă să găsesti un echilibru între distractie si ceea ce le impui copiilor să facă, deoarece seara când vin acasă de la muncă mămica si tăticul copilul ar trebui să aibă deja lectiile făcute. Iar dacă vrei să lucrezi cu tarife mai mari, probabil că va trebui să oferi în plus si niste ore de engleză sau germană sau de utilizarea a computerului. precum si diverse activităti recreative.

Pe lângă planul de activităti trebuie să te gândesti la si procedurile de lucru, mai ales dacă vei avea angajati. Cum se va lucra cu copii, si mai ales cum se va proceda în cazul unor situatii neprevăzute, care de obicei apar atunci când ai de a face cu cei mici.

 

Personalul cu care lucrezi

Deoarece personalul care lucrează în învatamânt este post plătit, în mod logic te gândesti că va fi foarte simplu să plătesti un învătător sau un profesor cu ceva mai mult decât este plătit la stat si ai rezolvat problema.

Din păcate în ultima vreme România a ajuns pe locul 2 în lume în ceea ce priveste migratia, si este din ce în ce mai greu să îti găsesti angajatii potriviti. De aceea ar fi bine să te gândesti la persoanele cu care vei lucra înainte de a demara afacerea. Altfel, s-ar putea să te trezesti într-o situatie ciudată, în care ai copii înscrisi, dar tu să nu ai cu cine lucra. Angajatii trebuie să aibă atât calificarile necesare, dar si dragoste de copii. Dacă vrei să ai succes ai nevoie de educatori/profesori care nu doar predau si transmit informatii copiilor, ci au si dăruire si empatizează cu dorintele micutilor;

 

Mâncarea

Dacă vrei să prepari tu mâncarea este mai complicat, deoarece trebuie să investesti într-o bucătărie care să corespundă tuturor normelor legale în vigoare, ceea ridica costurile investitiilor initiale pentru demararea afacerii la valori destul de mari.

Pentru un start-up, de obicei optiunile sunt de a duce copii la un restaurant din apropiere, la meniul zilei, sau dacă ai spatiu suficient, să amenajezi o mică sală de mese si să apelezi la serviciile unei firme de catering. Indiferent de varianta care o alegi trebuie să fii extrem de atent la calitatea mâncării. Evident că 2-3 lei negociati în minus la meniul zilnic îti vor creste profiturile, dar dacă mâncarea e proastă în timp asta va conduce la pierderea clientilor.

 

Legislatia specifică

Când e vorba de servicii dedicate populatiei, si mai ales când e vorba de copii, trebuie să îndeplinesti o multitudine de conditii impuse de multele agentii si institutii ale statului. Trebuie să tii cont de normele DSP (Directia de Sănătate Publică), ANSVSA respectiv DSVSA (Autoritatea Natională Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor / Directia Sanitar Veterinară pentru Siguranta Alimentelor), de cerintele speciale ale pompierilor, dar si de conditiile uzuale solicitate tuturor firmelor care solicită de la o primarie o autorizatie de functionare. Multi îsi închipuie ca în România “totul se rezolva împingând niste bani în buzunarul cuiva”, dar mai nou este foarte greu să îti obtii autorizatia printr-o astfel de metodă.

Nu trebuie să neglijezi nici faptul că în cazul în care închiriezi spatiul într-un imobil cu locuinte va trebui să obtii acordul scris al vecinilor, si uneori asta poate deveni o problemă mare!

 

Câti bani trebuie să investeti pentru a demara o astfel de afacere?

După cum probabil v-ati dat seama citind cele expuse anterior, capitalul necesar pornirii poate varia foarte mult în functie de numărul de copii si diversitatea serviciile oferite si felul în care acestea sunt oferite. Dacă ai norocul să detii o clădire sau să închiriezi un spatiu care nu necesită reamenajari majore, si pornesti cu o grupă mică de copii, poti demara o astfel de afacere cu o investitie de mai putin de 10.000 EURO, dar dacă vrei o afacere mai complexă, si evident mai profitabilă, costurile demarării afacerii pot ajunge cu usurintă la 30-40.000 EURO. Dacă te gândesti să iei un microbus second-hand pentru a aduce copii mai adaugi cel putin 10.000 EURO, iar dacă vrei să construiesti clădirea în care îti vei desfăsura activitatea se ajunge la sume cu cinci zerouri.

În concluzie, înainte de a porni, dimensionează-ti afacerea, stabileste paleta de servicii si calculeaza-ti cu rigurozitate costurile investitionale.

Succes !

.





Articole similare:
Vrei sa deschizi un mic restaurant? - 12/Oct/2017
Vrei sa deschizi o cafenea ? - 19/Apr/2015

Publicat la data: 22/07/2018
Cuvinte cheie: Idee,afacere,after,school
Idei de afaceri
Inscris la categoria: idei de afaceri mici


Acest site foloseste cookies; prin continuarea vizitei pe acest site, va dati acordul cu utilizarea cookies.